nya standardavtal för byggbranschen: remiss för ab 25 och abpu 25 öppnar för branschens synpunkter

Idag, den 15 oktober 2024, publicerade Byggandets Kontraktskommitté (BKK) förslag till nya AB 25 och ABPU 25. Förslagen är resultatet av ett omfattande revideringsarbete med standardavtalen för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader som pågått under lång tid. AB 25 (Allmänna Bestämmelser för utförandeentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten) är tänkt att ersätta AB 04 medan ABPU 25 (Allmänna Bestämmelser för projekterings- och utförandeentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten) är tänkt att ersätta ABT 06.

Att begreppet ”totalentreprenad” försvinner ligger i linje med BKK:s uttalade avsikt med revideringsarbetet, nämligen att tydliggöra och minska riskerna för missförstånd och att anpassa de Allmänna Bestämmelserna till en mer användarvänlig struktur som bättre följer hur entreprenadprojekt typiskt sett bedrivs idag.

Målsättningen med revideringsarbetet har bland annat varit att:

– främja sund konkurrens, hög produktivitet, innovation, kvalitet och kostnadseffektivitet i byggprocessen
– främja samarbete, effektiv kommunikation och lojalitet mellan parterna
– vara transparenta och förutsägbara samt ha hög kvalitet
– vara användarvänliga, ha en optimal riskfördelning samt sänka transaktionskostnader

Bestämmelserna i båda standardavtalen föreslås få ny kapitelindelning och en förändrad systematik. Kommentarerna till bestämmelserna har också utgått. I vissa fall sker detta till förmån för mer detaljerade bestämmelser. BKK uppger att förklarande texter i stället ska återges i en gemensam kommentar till avtalen i form av motiv, som publiceras senare.

Remissperioden pågår fram till den 28 februari 2025, och vi på Morris Law kommer noggrant att granska förslagen och lämna våra eventuella synpunkter. Vi anser att det är av stor vikt att branschens aktörer utnyttjar denna möjlighet att påverka utvecklingen av standardavtal som spelar en avgörande roll för hela entreprenadbranschen i Sverige.

Vi ser fram emot en konstruktiv dialog med våra kunder och samarbetspartners under remisstiden. Om ni vill diskutera de Allmänna Bestämmelserna eller har frågor om hur de kan påverka era framtida projekt, tveka inte att kontakta oss. Vi är redo att bidra till att forma framtidens entreprenadavtal.

Läs remisserna här:

https://byggtjanstcms.byggtjanst.se/globalassets/filer/remisser/ab-25.pdf

https://byggtjanstcms.byggtjanst.se/globalassets/filer/remisser/abpu-25.pdf

  • Share linkedin
  • Share facebook

tags:

publicerat: