har bara de med pengar rätt till sina rättigheter? morris law ställer frågan

I en tid där digitala verktyg, AI och nya affärsmodeller snabbt förändrar hur vi skapar och sprider kreativa verk, har juridiska frågor om upphovsrätt blivit mer aktuella än någonsin. Nyligen kunde vi läsa om en sångerska som anklagar sin tidigare producent för att ha tränat en AI på hennes röst, utan hennes tillåtelse. Detta är en situation som skulle kunna undvikas om tydliga och genomtänkta avtal hade funnits på plats från början, något som dock många gånger är lättare sagt än gjort särskilt när ny teknik och nya affärsmodeller tillämpas.

Teknikutvecklingen ställer nu dessa upphovsrättsliga frågor och integritetsfrågor på sin spets, särskilt i situationer som ännu inte prövats juridiskt. Vi rör oss mellan olika gråzoner där både immateriella rättigheter, personuppgifter och integritetskänsligt material (så som en röst) används i nya kontexter samtidigt som användningen ofta sker i en global kontext, där lagstiftningen kan skilja sig beroende på territorium. Detta gör det svårare att navigera och förutsäga vilka rättigheter som gäller, både för individen till skydd för sin integritet men också för rättighetsinnehavarens skydd och rätt till sina verk. Det är därför avgörande att agera nu och säkerställa att både kreatörer och deras samarbetspartners förstår vikten av tydliga avtal.

Men är det verkligen så enkelt? För mindre etablerade artister och kreatörer, som inte har tillgång till juridisk rådgivning, kan det vara en enorm utmaning att förstå och bevaka sina rättigheter. Därför ställer vi på Morris Law frågan: Har bara de med pengar rätt till sina rättigheter?

Avtalen är centrala – för alla

Oavsett om du är en etablerad artist med ett stort team bakom dig, eller en independent-kreatör som just tagit dina första steg i branschen, så är avtal din första och främsta försvarslinje. Bra och tydliga avtal är avgörande för att skydda dina intressen och säkerställa att du har kontroll över hur ditt arbete används.

Vi på Morris Law anser att det är en fördel för hela branschen när kreatörer och producenter ingår tydliga och rättvisa avtal. På så sätt minimeras risken för missförstånd och konflikter som kan leda till långdragna juridiska processer – något som ofta drabbar mindre resursstarka parter hårdast. När alla, oavsett ekonomiska resurser, har tillgång till klara och transparenta avtal, skapas en mer stabil och rättvis grund för samarbeten inom den kreativa industrin.

Checklistan – ett steg mot ökad rättvisa

På Morris Law vill vi att alla kreatörer ska ha samma möjlighet att skydda sina rättigheter, oavsett om de har råd med juridisk rådgivning eller inte. För att bidra till detta har vi arbetat fram en checklista som hjälper kreatörer att förstå de viktigaste punkterna att ha i åtanke när de skriver eller granskar avtal.

Checklista är gratis och tillgänglig för alla och finnas på morrislaw.se. Den innehåller bland annat:

  • Användningsrättigheter: Hur och var ditt verk får användas, och av vem.
  • Överlåtelse: Vad händer om rättigheterna till ditt verk överlåts?
  • Ersättning: Vad har du rätt till i form av betalning eller royalties?
  • Konsekvenser vid brott: Vad händer om avtalet inte följs?
  • Avslut: Vad sker med rättigheterna när samarbetet upphör?

Vi ser denna checklista som ett verktyg för att minska avståndet mellan de med och utan ekonomiska resurser i förhandlingar, och som ett steg mot att säkerställa att alla, oavsett ekonomiska förutsättningar, kan skydda sina rättigheter.

En rättvis bransch för alla

Vi vill vara tydliga med att detta inte bara handlar om att hjälpa de som redan är etablerade och framgångsrika. Det handlar om att skapa en bransch där alla – oavsett om de har tillgång till stora resurser eller inte – har samma möjligheter att hävda sina rättigheter och skydda sitt kreativa arbete.

Vi på Morris Law står fast vid att juridiska rättigheter inte ska vara en lyx för de få. Genom att ta fram initiativ som vår checklista, hoppas vi kunna bidra till en mer inkluderande och rättvis bransch där alla kreatörer, oavsett bakgrund eller ekonomiska resurser, kan känna sig trygga med att deras arbete och deras röster inte utnyttjas utan deras samtycke.

Vi uppmanar hela branschen att arbeta för bättre och mer tillgängliga avtal, för att förhindra de missförstånd och rättsprocesser som ofta uppstår i efterhand – en situation som gynnar få, och skadar särskilt dem som har minst resurser att försvara sig.

Rättigheter ska vara till för alla – inte bara de med pengar.

Länk till Checklistan för kreatörer

  • Share linkedin
  • Share facebook

tags:

publicerat: